Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu

Hatalı diyetlerin sonuçları

Kısa sürede verilen kilolar aynı hızla, fazlasıyla geri alınır. Sebebi mi? Vücudun alması gereken enerjiden çok daha az enerji alması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla, diyetimizi bıraktığımız anda da verdiğimiz kiloları hemen geri alırız. Kısa sürede verilen fazla kilolar vücut dengesini altüst ederek, özellikle sindirim ve sinir sisteminde bozukluğa neden olur. Ani ve dengesiz zayıflamanın bir başka sonucu da vücudumuzun günlük gereksinimi olan protein, vitamin ve minerallerden mahrum kalmasıdır. Bu eksiklik ise bir çok hastalığa zemin hazırlar.

İdeal zayıflama diyeti nasıl olmalıdır?

Diyete başlamanın ilk adımı diyet yapmaya kendinizi hazırlamaktır. Diyete başlamak için ay başını veya Pazartesi gününü beklemeyin. Yarın diyete başlamaya ne dersiniz? Gerçekten kaç kilo vermeniz gerektiğini biliyor musunuz? Beden Kütle İndeksi’nizi sayfanın aşağısındaki formülden hesaplayabilirsiniz. Zayıflama diyetlerinden en iyi sonucu almak, beslenme uzmanları tarafından kişiye özel hazırlanmaları ile mümkündür. Unutmamak gerekir ki herkesin yaşı, boyu, kilosu, kan bulguları, metabolizması ve beslenme alışkanlıkları farklıdır.

Baş dönmesi, sinir bozukluğu, ciltte kuruma gibi şikayetler doğurmayan ve hiçbir yiyecekten mahrum kalmayacak şekilde hazırlanan bir beslenme programınız olmalı.
Azar azar ve sık sık beslenin. Bir günde almanız gereken kaloriyi 6 öğüne paylaştırın.
Günlük beslenme programınızı yaparken en hafif öğünün akşam yemeği olmasına özen gösterin. Akşam yemeğinizi en geç yatma saatinden dört saat önce yiyin, çünkü ilerleyen saatlerde daha az hareket ettiğimiz için vücut daha az kalori yakar.

Yemeklerle beraber bol bol su için. Bilinenin aksine yemeklerle beraber su içmek şişmanlamanıza sebep olmaz, tam tersine erken doymanızı sağlayarak kilo vermenizi kolaylaştırır. Özellikle lif yönünden zengin yiyeceklerle beraber bol su içtiğinizde daha uzun süre tok kalırsınız.

Yiyecek seçiminizi yaparken kalorisi düşük ve sizi tok tutabilecek lifli gıdaları tercih edin. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavını, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini kullanabilirsiniz.
 
İdeal zayıflama diyetlerinin içeriği günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamalıdır. Günlük beslenme programınızı yaparken her öğün protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin alıp almadığınızı kontrol edin. Örneğin öğle yemeğinizin oluştururken miktarları az olmak şartıyla protein kaynağı olarak bilinen et ürünlerinden birisini, karbonhidrat kaynağı olarak pilav veya makarna, kalsiyum kaynağı olarak süt veya yoğurt, vitamin kaynağı olarak meyve yemeyi ihmal etmeyin. Unutmamak gerekir ki dengeli beslenerek verilen kilolar asla size geri dönmez.

Diyetinize ek olarak evde yapacağınız basit egzersizler hem kilo vermenizi sağlar hem de başlıca problemimiz olan kalça ve göbek yağlarının erimesinde etkili olur. İşte size basit bir hareket; sırt üstü yatın, ayaklarınızı yere paralel uzatın ve yere hiç değdirmeden 25 kez kaldırın ve indirin.

İşte en önemli sorun: Bir davette veya arkadaş toplantısındasınız. Nefis ama bol kalorili börekler, tatlılar gözünüzün önünde, yememek için kendinizi zor tutuyorsunuz. Aman dikkat! Şimdiye kadar iradenize hakim olamadınız ve elinizde fazla kilolardan başka ne kaldı bir düşünün.

Beden kütle indeksi (Body mass index)

Beden Kütle İndeksi, kişinin aşırı kilolu, obez, aşırı zayıf ya da normal kilolu olup olmadığını belirleyen bir hesaplama yöntemidir. BKİ, kilonuzun, metre cinsinden boyunuzun karesine bölümü ile hesaplanır. Örneğin, boyu 165 cm. ağırlığı 55 kg. olan kişinin Beden Kütle İndeksi: 55 / (1.65)2 = 20,2 olur.

Kadınlarda en iyi değerlerin 20 ile 22 arasında olduğuna inanılır, erkekler de genellikle 23 ile 25 arasındaki değerleri tatminkar bulurlar. Eğer BKİ değeriniz 17 ile 22 arasındaysa, kilo vermeye ihtiyacınız yok demektir. Eğer BKİ değeriniz 23 ile 25 arasındaysa, çoğu insanın kabul edeceği gibi, şişman sayılmazsınız. Ama eğer BKİ’niz 26 veya daha fazlaysa, bu iyiye işaret değil. Zaten siz de bunun farkındasınızdır.

İşte, tatilde veya eğlencede, kilo almadan sağlıklı beslenebilme

Çalışan veya şu an tatilde olan ya da tatile çıkmayı planlayan çoğu kişinin sanırım en büyük sıkıntısı ev dışında yedikleri yemekleri kontrol altına alamamalarıdır. Bu ortam, her öğlen gittiğiniz bir cafe veya hergün sandviç siparişi verdiğiniz bir büfe veya şık bir restoran veya bir tatil köyü olabilir.
 
İşte size eğlencede, iş yemeklerinde, özel günlerinizde, hafta sonlarında da sağlıklı beslenerek, kilo almadan rahat bir yaz geçirebilmenin püf noktaları:

• Nerede olursanız olun, porsiyonlarınızı mümkün olduğu kadar küçük tutmaya özen gösterin. Tabağınızda veya masanızda ne kadar çok yemek olursa iradenizin de o kadar azalacağını unutmayın.

• Yemek siparişinizin hepsini aynı anda vermeyin. Böylelikle doyduğunuzu hissettiğiniz anda gereğinden fazla yemek zorunda kalmazsınız. Özellikle tatlı tercihinizi en sona bırakınız.

• Yemek siparişinize çorba, deniz ürünleri veya ton balığı ile hazırlanmış salata ile başlayabilirsiniz. Böylelikle düşük kalorili olan, çorba ve salata midenizde hacim oluşturacağından hem daha erken doymanızı hem de daha az kalori almanızı sağlar.

• Eğer tercihiniz alkol ise, votka, rakı gibi kalorisi yüksek içecekler yerine kırmızı şarap, beyaz şarap gibi daha az kalori içeren içecekleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

• Yemeğinizi sipariş etmeden önce kış aylarına göre daha hafif bir yemek tercih etmelisiniz. Örneğin çok yağlı veya ağır soslar ile hazırlanan yemekler ile hem daha çok kalori almış, hem de sıcağın etkisi ile hazım güçlüğü ile karşılaşma ihtimalinizi artırmış olursunuz. Bu nedenle ızgara tavuk veya balık, zeytinyağlı sebze yemeği sizin için ideal seçim olabilir. Eğer tercihiniz sebze yemeği ise yanında sizi daha uzun süre tok tutacak lifli bir ürün ile yemenizi tavsiye ederim. Bu ürün yarım paket ETİ Form da olabilir veya ince kepekli bir dilim ekmek de. Böylelikle yemekten yarım saat sonra açlık duygusu hissetmezsiniz.

• Yemeğinizin tadına bakmadan asla tuz eklemeyin. Eğer kilo probleminiz varsa yemeğinize eklemeyi düşündüğünüz baharatın miktarını azaltın. Unutmayın ki baharatların iştah açıcı özelliği bulunur. Aşırı tuz tüketimi hem sağlık açısından, hem de selülit oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemeli.

• Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte belki unutulan belki de göz ardı edilen önemli noktalardan birisi de posa tüketimidir. Bu nedenle bol bol sebze ve meyve tüketmeli, özellikle kabuğu ile beraber yenebilen meyveleri birlikte yemeğe dikkat etmeliyiz.

• Yazın en çok tercih edilen ve hafif yiyecek olarak bilinen kızartmalar, özellikle et ve sebze kızartmaları, düşünüldüğünün aksine hem daha fazla kalori içerir hem de midemizi gereğinden fazla yorar. Kızartma, yağın cinsi ne olursa olsun daha fazla yağ tüketimine yol açtığı için tercih edilmemesi gereken bir pişirme yöntemidir.

• Masanıza ekmek sepetinin konulmasına izin vermeyiniz. Eğer ekmek yemeden doyamayacağınızı düşünüyorsanız, az miktarda kepekli ekmek tercih ediniz.

• Eğer fast-food tarzında bir öğün tercih edecekseniz hamburger yerine lahmacun, gazlı içecekler yerine de ayran tüketebilirsiniz. Patates kızartması, mayonez gibi kalorisi çok yüksek yiyeceklerden mutlaka uzak durmalısınız.

• Tercihiniz pizza yönünde ise doğru malzeme ile hazırlandığı sürece neden olmasın? Örneğin; sosis, salam, sucuk ile hazırlanan mayonezli bir pizza yerine, ton balığı, mantar, yeşil biber, soğan ve domates ile hazırlanmış pizzayı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

• Yaz aylarını yaşadığınız şu günlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir diğeri de sıvı tüketimidir. Susadığınızı hissettiğiniz her an mutlaka su içiniz. Ayrıca kolalı içecekler yerine, yaz aylarında terleme ile kaybedilen mineral ihtiyacınızı karşılamak için ayranı tercih edebilirsiniz.

Kışın soğuğunu iyice hissettiğimiz şu günlerde, sadece çevremizi değil, vücudumuzu da kışa hazırlamak gerekir. Zira mevsimsel geçiş dönemlerinde vücut dirençsiz kalır, kişi kendisini halsiz ve yorgun hisseder. Özellikle kadınların vücudu normalden daha fazla su tutar ve hep kendimizi kilo almış gibi hissederiz. İşte bu durumları önlemek, hem vücudumuzu kışa hazırlamak hem de kilo alımını engellemek için alınması gereken tedbirlerden birkaçı;
 
Şişmanlık; Kadın erkek hepimizin şikayeti, kış aylarında bir türlü kontrol altına alamadığımız fazla kilolar... Yazın, günleri daha uzun yaşamamız ve daha çok hareket etmemizden ötürü, kışa göre daha fazla kalori harcarız. Kışın tercih ettiğimiz daha yağlı ve porsiyon miktarları daha fazla olan yiyecekler sanki bizi kışın soğuğundan veya gribinden koruyacakmış gibi düşünerek, beslenme düzenimizi birdenbire değiştiriveririz. Zaman dilimini kısa hissettiğimiz bu şüreçte yatma vaktinden en geç 2-3 saat önce hafif bir akşam yemeği ile günü tamamlamak gerekir. Ayrıca yaza göre kışın light ürün tüketimimiz azalır, ancak unutmamak gerekir ki kışın daha az enerji harcıyoruz, o nedenle daha az kalori almamız gerekmektedir. ETİ Form’un ürünleri normal ürünlere kıyasla en az %30-50 daha az kalori içerdiği için, yazın olduğu kadar kışın da tercih edilmesi gereken ürünlerin başında gelmelidir.

Kabızlık; Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte beslenme planımızda yaptığımız değişikliklerden bir diğeri de, ne yazık ki, bağırsakların çalışmasında önemli rolü olan lifli yiyecekleri daha az tüketmemizdir. Kışın taze sebze çeşidinin azalmasına bağlı olarak sebze tüketimimiz azalır. ETİ Form’un ürünleri yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kışın rastlanan kabızlık şikayetinin azalmasını sağlayan ürünlerdir. Ayrıca lifler midede daha uzun süre tokluk hissi uyandırması nedeniyle de diyet yapan veya formunu korumak isteyenler için oldukça önemlidir.

Halsizlik; Kış aylarında salgın hastalıkların, özellikle de gribin artması ile birlikte, vücut direncinde azalma görülür. Çocukluğumuzdan bu yana sürekli duyduğumuz gibi, kış aylarında daha fazla C vitamini içeren besinler tüketmeliyiz . C vitamini ile beraber, A, D ve E vitaminlerine de kışın daha fazla ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir.
Ayrıca 100 gr kuşburnunda bulunan C vitamini miktarının 9, 4-5 adet yeşil sivri biberde bulunan C vitamini miktarının ise 2 orta boy portakal veya limonunkine eşit olduğunu biliyor muydunuz?

Kemiklerde ağrı; Kış mevsiminde güneş ile temas süremizin azalması, kemik gelişimi için önemli oan Vitamin D’nin de azalmasına neden olur. Kış güneşinden mümkün olduğu kadar yararlanmalı ve ışınların tene direkt temasını sağlamalıyız. Unutmayalım ki cam arkasından güneşlenme sağlıklı güneşlenme değildir. Kışın artan vitamin D ihtiyacımızı mutlaka besinlerle karşılamaya dikkat etmeliyiz. İşte size kışın daha çok ihtiyacımız olan bazı vitaminlerin kaynakları;

Vitaminler
Kaynakları
Vitamin A Balık, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler
Vitamin D Balık, güneş
Vitamin E Balık, sıvı yağlar, yağlı tohumlar
Vitamin C Kuşburnu, yeşil sivri biber, çilek, turunçgiller


Uzun ve sıcak geçen yaz günlerin ardından, kış mevsimi etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Özellikle, kışın hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte vücudumuzda meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sağlamak için alınması gereken önlemlerden ne kadar haberdarız? Yine mevsim geçişlerinde en sık rastlanan hastalıklardan birisi olan enfeksiyon için nasıl önlem almalıyız? İşte vücudumuzu kışa hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalardan birkaçı;

• Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında kurubaklagiller gelmektedir. Özellikle etli kurufasulye veya nohutu haftada en az bir gün tüketiriz. Kurufasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Bu nedenle yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eklediğimiz et veya kıymaya gerek kalmamaktadır. Etimizi, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda vardır.

• Kış mevsiminin yaklaştığının habercilerinden birisi de salgın bir hastalık olan grip... Vücut direncinin azalmasıyla başgösteren gripten korunmak, aslında çok kolay. Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı, kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için bolca limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiği. Ancak; özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.

• Kış mevsiminde beslenme alışkanlığımızda meydana gelen değişikliklerden birisi de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü tüketmeliyiz.

• Yazın bolca tükettiğimiz salata da öğle ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalıdır. Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığı ile hazırlanan domates salatası, akşam öğünü için ideal bir yiyecektir.

• Mevsimsel nedenlerden ötürü tazesini bulmakta zorlandığımız için daha az tükettiğimiz sebze yemeklerini, kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerekir. Dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyeceklerimizi çeşitlendirebiliriz.

• Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, farkında bile olmadan güneşten aldığımız D vitamininden de yoksun kalmaktayız. Özellikle kemik ve diş gelişimimiz için önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini gereksinmemizi karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat etmeliyiz.

• Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı, yağ tüketimimize dikkat etmeliyiz. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti öğünlerimizin vazgeçilmez yiyeceği olmadır.

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum