Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu

VİTAMİNLER VE DERİ

CİLT VE VİTAMİNLER  

Deriniz yani dış görünüşünüz bir anlamda sağlığınızın göstergesidir. Cilt, tırnak ve saçlardaki değişiklikler bazı hastalıkların aynası olabilirler. Aynı çıkarımı ağız sağlığı için de söylemek doğru olur. Dişleriniz ve diş etleriniz de sağlıklı olup olmadığınızın göstergesidir.

Parlak, yeteri kadar nemli, doğru renk ve kıvamda bir cilde sahip olmayı hepimiz isteriz. Dışarıdan ağız yolu ile alınan destekler bu alanda yardımcı olma şansına sahiptir. Bu destekleri de vitamin ve mineraller oluşturur.  Vitaminler ve deri ile ilgili sorular Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can tarafından yanıtlandı. 

SAÇ DÖKÜLMESİ

 SORUN: Saçlarım azaldı ve hatta tutam tutam dökülüyor.

YANIT: Stresi azaltmanız ve beslenme şeklinizi değiştirmelisiniz. Tiroid hastalıkları, hipotiroidizm dediğimiz tiroid tembelliği, guatr, demir eksikliği, D vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği ve anemi adı verilen kansızlık saçları döken en sık nedenlerdendir. Daha az sıklıkla da genç kızların önemli bir sorunu olabilen polikistik over sendromu, çinko eksikliği, menopoz, testosteronun artışı veya uzun süreli antibiyotik tedavisi saç dökülmesine yol açabilir. Lupus hastalığında ve kemoterapi görenlerde saçlar dökülür. Tedavide sık kullanılmasına rağmen bir B vitamini türevi olan Biotin fazla işe yaramaz. Parmak uçları ile masaj saçlı deriye iyi gelir ve dolaşımı artırır. Bunu soğuk lazer uygulaması ile de destekleyebilirsiniz. Saçların kırık yerlerini yani uçlarını kısaltmak da fayda verir. Yazımızın en sonunda bahsettiğimiz desteklerden lüzumlu olanları kullanmanızda fayda var.

 

CİLT KURULUĞU

SORUN: Cildim aşırı kuruluktan pul pul döküldü.

YANIT: A vitaminini yetersiz alıyorsanız cilt ve mukozada kuruluk olabilir. Mukoza ağız içini ve mide gibi organları kaplayan iç zar demektir. Yeterli miktarda su içmelisiniz. Kışın en az 1,5 litre, yazın 2 litre su almanızda fayda var. Kilo ve boyunuz daha fazla ise bu miktarları arttırınız. Hipotiroidizm dediğimiz tiroid bezinin yavaş çalışmasında da deride kuruluk olur ve bacak cildiniz pul pul dökülebilir. Sigara ve alkol kullanmaktan kaçının, cildinizi olumsuz etkiler. A vitamini, çinko, E vitamini ve Omega-3 yağ asidi takviyesi cildinizi nemlendirecektir.

 

SORUN: Derim hep soluk görülüyor.

YANIT: Demir eksikliği ve kansızlık olabilir. Dengeli beslenmeyi uygulamayan, hayvansal gıda ve kırmızı et yemeyi sıfırlayan bireylerin sorunu kansızlıktır. Adet düzeniniz bozuk ve aşırı mensturasyon kanamanız varsa kansızlık gelişebilir. Mide veya bağırsaklardan kanama demir eksikliği ve kansızlığa sebep olur. Bazen fazla miktarda havuç, portakal, greyfurt gibi turunçgilleri tüketmekten deriniz sarımsı görünüm alabilir. Buna karotenemi denilir. Bu durumda bu tür gıda alınımını azaltmanız lazımdır.  Ancak dengeli bir şekilde beta karoten içeren portakal, karpuz, domates gibi yiyecekleri tüketmeniz derinizin daha sağlıklı, canlı ve renkli görünmesine yardımcı olur.

 

TIRNAK ÇATLAMASI VE KIRILMASI

SORUN: Tırnaklarım uzamıyor, çünkü kırılıyor.

YANIT: Ellerimiz her zaman ön plandadır. Bakımsız tırnaklar hepimizi rahatsız eder. Biriyle tanıştığımızda veya el sıkıştığımızda ellerimiz ve tırnaklarımız dikkat çeker. Başta demir eksikliği ve kansızlık, tiroid hastalıkları, hormon dengesizlikleri, sedef hastalığı, çinko eksikliği, vitamin eksiklikleri tırnak kırılmalarına neden olur. Her türlü romatizma hastalığı tırnağı vurabilir. Çeşitli deri hastalıkları tırnakları tutabilir. Başta pseuriasis dediğimiz sedef hastalığı. İleri devredeki böbrek ve karaciğer hastalıklarında protein kaybı veya protein sentez eksikliğinden tırnaklar solar ve içindeki yarım ay şeklinde olan ve tıp dilinde lunula adı verilen tırnak dibindeki bölge solar ve hatta kaybolur. Genel kural olarak sağlıklı tırnaklar, bakımsız ama uzun tırnaklardan daha iyidir.

 

SORUN: Dudaklarımda sürekli yara veya uçuk çıkıyor.

YANIT: İki ihtimal var. Ya bağışıklık sisteminiz bozuk veya B vitamininiz eksik. Kortizon tedavisi, çevremizde bulunan ve maruz kaldığımız zehirli maddeler yüzünden veya genetik olarak bağışıklık sisteminiz az çalışıyor olabilir. Bozuk beslenme, demir eksikliği ve D vitamini eksikliği bağışıklığın azalmasına neden olabilir. Sonuçta sık sık dudakta uçuk veya ağız içinde aft geçirebilirsiniz. Behçet hastalığında da ağızda aft olur. Bağışıklığı azaltan, başta antibiyotikler ve kanser kemoterapisi gibi ilaçların yan etki olarak ciltte uçuk ve yaralar çıkabilir. Uçuk esas stres ve psikolojik bozukluk nedeniyle de oluşabilir. Stres, üzüntü, endişe, korku immun sistemi bozup, olumsuzlukları cildimize yansıtıyor.

CİLDİMİZE FAYDALI VİTAMİNLER

Biotin (İnternette tavsiye ediliyor ancak şahsen fazla yararlı olduğunu düşünmüyorum)

Demir (Demir eksikliğiniz varsa)

D Vitamini (D vitamininiz eksik ise)

Zinc Picolinate = Çinko (Çinko yani zinc eksik ise)

Kalsiyum (Kalsiyum ve D vitamininiz eksik ise)

Evening primrose oil (menopozda iseniz)

Vitamin E

Vitamin A

Omega-3 yağ asitleri

L-Lysine

Nourkrin Woman veya Man

Prof. Dr. Selçuk Can

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı

 

 

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum