Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu

Aşırı terlemeyi tıbbi olarak iki sebebe ayırırız. İlk sebep, nedeni bilinmeyen terleme anlamına gelen Esansiyel Terlemedir. Esansiyel terlemeye sinirsel sebepler, stress, aşırı heyecan, aşırı duygusallık gibi faktörler neden olur. İkincil yani sekonder terlemede altta yatan bir sebep vardır. Hormon hastalıkları aşırı terleme bozukluklarına en sık sebep olduklarından bizim uzmanlık alanımızda görevimiz terlemeye neden olan hormon hastalıklarını bulmaktır. TERLEMEYE  tiroid bezinin hızlı çalışması, menopoz, andropoz, hipoglisemi yani düşük şeker gibi hastalıklar, bronşit gibi akciğer ve solunum sistemi hastalıkları, aşırı kilolu olma, bazı ilaçlar, fazla miktarda kafein içeren çay ve kahve tüketimi ve bazı ilaçlar sebep olur.  

Terleme vücut ısısını düzenleyen bir mekanizmadır. Terleme vücut sıcaklığını ayarlayan sistemin önemli bir parçasıdır.  Terleme doğal bir vucüt reaksiyonudur. Tüm toplumdaki erişkin bireylerin %1'inde aşırı terleme görülür.  Vücut sıcaklığımız arttığında beynimiz sinir sistemimiz aracılığı ile ter bezlerine sinyaller gönderip, yükselen ısıyı düşürür. Terlerken sıvı buharlaşır ve vücudumuzun yükselen ısısı teri buharlaştırmada harcanır. Yani yükselen ısımız vücüdumuzda hapis olup hücrelerimize zarar vermez. Dışarı ter ile atılır. Bu yüzden terleme sağlıklı bir fizyolojik olaydır. Global ısınmanın tüm dünyayı sardığı günümüzde yükselen hava sıcaklıklarında fazla terlemek, sinirlilik, stress ve heyecan gibi durumlarda fazla terlemek doğal kabul edilmektedir. Ancak bu terlemenin de bir sınırı vardır. Terlemenin fazla olup kişiyi rahatsız etmesi aşırı terlemedir. Bireyin sosyal ve iş yaşamında AŞIRI TERLEME bazı problemlere yol açabilir. Örneğin elleri fazla terleyen kişiler herhangi biri ile tokalaşmak istemez. Bu da bireyin sosyal olarak dışlanmasına ve içine kapanmasına neden olur. Aşırı terleme otonom sinir sisteminin bir alt kolu olan sempatik sinir sistemi dediğimiz adrenalin içeren sistemin fazla uyarılması ile başlar.  Avuç içleri, koltuk altı, yüz ve başta terlemenin fazla olması problem yaratır ve buna tıp dilinde hiperhidrosis denilir. 

Aşırı terleme nedenleri:

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can aşırı terleme şikayeti bulunan hastalara önce hormon ve metabolizma tetkiki yapılması gerektiğini, daha sonra tedaviye geçilmesi gerektiğini söyledi.  "Hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin hızlı çalışması,  ve düşük şeker olarak tanımlanan hipoglisemi fazla terlemeye neden olur. Aşırı terleme şikayeti olan kişilerde bunlar mutlaka araştırılmalıdır."  Aşırı terleme genelde ergenlik dönemi sonunda başlar.  Bu nedenle erken tetkik yaparak fazla terlemenin sebebi en başta bulunmalıdır.

Ter saydam, renksiz, kötü kokulu olabilen asidik bir sıvıdır.  Erkeklerde erkeklik hormonu testosteronun etkisi ile daha fazla ter salgılanır ve ter  kötü kokar.  Aşırı terleme sıvı kaybına ve vücudun su ve tuz dengesinin bozulmasına neden olabilir.

Aşırı terlemenin tedavisi:

Fazla terleme ile mücadelede ilk yapılacak terlemeyi kesen koku, krem, deodorant ve çeşitli sıvıları kullanmaktır. Bu tip uygulamalar hergün ve uzun süreli yapılmalıdır. Bu yüzden kullanımları çok pratik değildir.

Aşırı terleme tedavisinde ancak geçici çözümler mümkündür. Bunlardan en etkilileri botox uygulaması ve endoskopik torasik sempatektomi adlı cerrahi girişim yöntemidir.  Botox bir bakteriden elde edilen ve felç yapan bir toksindir.  Terleyen bölgeye çok küçük dozlarda hekim tarafından injekte edildiğinde terlemeyi 6-8 ay müddet ile durdurur.  Her sene injeksiyonun tekrarlanması gerekir.  Endoskopik torasik sempatektomi yöntemi yüz ve el terlemesinde etkili bir girişimdir. Burada terlemeye neden olan sinir kökleri ameliyat ile alınır.  Bu bölgelerdeki tüm terlemeler durur.  Bu kalıcı bir yöntemdir.  Bu yöntemin dezavantajı koltuk altı terlemesini kestikten sonra, kasıkta terlemenin artmasıdır. Bu da olumsuz bir duruma neden olur. Bir bölgede terleme azalırken, diğer bölgede artar.

Masaj, hipnoz, akapunktur gibi tıbbi yöntemlerin terlemeyi azaltıcı etkisi yoktur. Iontoforezis adı verilen ellerin elektirik akımının olduğu jel ve sıvı dolu bir kaba batırılması ile terlemenin engellenmesi başarılı bir tedavidir. Ancak iontoforez yapıldığı sürece etkilidir ve haftada 3-4 kez 30 dakika bir süre yapılmalıdır. Bu tedavi kesildiğinde terleme yeniden başlayabilir.

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum