Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu

Hormonlarınız sizi yönetiyor.

Vücudumuzdaki organlar ve hücreler arasındaki iletişimi sağlayan iki ana sistem vardır: Sinir sistemi ve hormon sistemi. Hormon sistemi, endokrin sistem olarak adlandırılır, yani iç salgı sistemi demektir. Bir örnek vermek gerekirse sağ kolumuzun yaptığı hareketi sol kolumuzun bilmesini sağlayan sinir sistemidir. Yiyecek bulamadığımız ve açlık durumuna geçtiğimizde karaciğerimizden şeker üretilmesini sağlayan, yani iç organlar arasındaki koordinasyonu sağlayan endokrin (hormon) sistemidir. Endokrin ve otonom sinir sistemi beraber çalışır. Hormon ve sinir sistemi yakın ilişki içindedir. Bu ilişki kadınların her ay yaşadığı menstrüel siklus denilen kadın hormon siklusunda da belirgindir. Kadınlardaki hormon değişiklikleri sadece adet kanamasının 3-5 gün ile sınırlı değildir. Menstrüel siklus bir adet kanamasından bir adet kanamasına kadar geçen 28 günü kapsar. Kadınlardaki bu hormon değişiklikleri migren, bağışıklık sistemi, sinir sistemi, mide barsak faaliyetleri gibi geniş bir yelpazeyi etkileyebilir. Şimdi hormonlarımızın duygusal durumumuzu nasıl etkilediğini görelim. Hormonların 4 hafta yani 28 gün boyunca nasıl değiştiğini grafik olarak inceleyelim.



Birinci gün âdetin ilk başladığı gündür. Öğretici olması bakımından adetleri 28 günde bir olan bir örnek seçtik. Adet kanamız 28 günden daha sık ise sizin için hafta 7 günden bir iki gün daha kısa, adet kanamaları arasındaki süreniz 28 günden daha uzun ise burada bahsettiğimiz hafta sizin için 7 günden bir iki gün daha uzun olacaktır.

İki adet kanaması arasındaki 4 haftalık zaman süresince vücudunuzdan doğal olarak salgılanan östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarındaki değişiklikler psikolojik durumunuzu, enerji düzeyinizi, romantik hayatınızı, içe veya dışa dönük olmanızı, tatlı ihtiyacınızı, beslenme şeklinizi ve kilonuzu etkiler. Hayatınız bir bakıma hormonların kontrolü altındadır. Hormonlarınızdaki değişimi ve bu değişimin neresinde olduğunuzu bilirseniz, hayatınızı daha iyi planlayabilirsiniz.

Birinci hafta:
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlar ve 7 gün sürer. Bu dönemde kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar. Adet kanamasının başladığı ilk günlerindeki ağrılı ve yorgun hissettiğiniz dönem ardından östrojen sizde doping etkisi yapacaktır. Vücut fazla ödemden kurtulmuş, hafiflemiş ve daha dinçtir. Östrojen enerji düzeyini arttırır, iyimserlik moduna geçersiniz. İnsan ilişkilerinizde daha başarılı olma şansınız vardır. İştahınız kontrol altındadır, diyete uymakta zorlanmazsınız. Diyet yapanların daha kolay kilo verdikleri ve oldukça motive oldukları bir dönemdir bu dönem. Östrojen düzeyi arttıkça daha sosyal olursunuz, ev dışına çıkmak insanların arasına karışmak istersiniz, alışverişten zevk alır, hesap kitap gibi matematiksel aktivite gerektiren işler ile uğraşmak istemezsiniz.

İkinci hafta:
Âdetin 8. günü ile başlar ve ovulasyon ile biter. İki adet kanaması arası 28 gün olanlarda ovulasyon 14.gündedir, yani ikinci hafta 8 ile 14 günler arasındadır. Bu dönemlerde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Erkeklik hormonu testosteron da artar. Her erkekte hem erkeklik hormonu testosteron hem de kadınlık hormonu östrojen normal olarak salgılandığı gibi, her kadında da hem östrojen hem de testosteron doğal olarak bulunur. Kadınlarda ki testosteron düzeyi erkeklerde olanın %5’i kadardır.
Bu dönemde daha pozitif, konuşkan ve kendinize daha güvenli olursunuz. Hafızanız daha keskindir. Beyninizden düşünceler hızlı akar. Romantik hisleriniz artmıştır. Testosteron etkisi ile libidonuz tavan yapar. Orgazma daha çabuk ulaşılabilir ve orgazm yoğun olabilir. Bu dönemdeki cinsel ilişki ile hamile kalabilirsiniz. Çocuk yapmak istemiyorsanız korunmalısınız. Psikolojik sorunları olan biriyseniz, anksiyeteniz artabilir, küçük meseleleri büyütme eğilimine girebilirsiniz.

Üçüncü hafta:
Bu dönem aslında 8 gün sürer. Ovulasyonun bir ertesi gün başlar ve her iki adet kanaması arası 28 gün olan kadınlarda âdetin 15‘inci ile 22‘inci günlerini içine alacak şekilde sekiz gün sürer. Yani âdetin 15’inci ile 23’üncü günleri arasındadır. Östrojen ile testosteron düşer. Ardından östrojende bu haftanın sonunda artış olur. En önemlisi adet siklusunun bu ikinci yarısında progesteron hormonunun salgılanıp pik yapmasıdır. Progesteron hormonunun görevi, cinsel ilişki sonucu döllenme olursa kadın rahmini ve cinsel organlarını gebeliğe hazırlamaktır. Gebelik gerçekleşirse progesteron düzeyi artar, gebelik gerçekleşmez ise progesteron düzeyi düşer. Üçüncü haftanın başlarında da cinsel ilişki ile hamile kalma riski vardır. Bu dönemin sonlarına doğru irritabilite, yorgunluk, uykuya eğilim ve kendini sosyal yaşamın gerektirdiği aktivitelerden geri çekme eğilimi baş gösterir. Libido da düşme ve coşkuyu kaybetme belirtileri çıkabilir. Ovulasyon sonrası sabah vücut sıcaklığınız yarım derece yükselir.

Dördüncü hafta:
Âdetin 23 ve 28‘inci günleri arasındaki son altı gün östrojen ve progesteronda düşme olur. Vücutta ödem, su toplaması, memelerde şişkinlik, baş ağrısı, gaz ve hazımsızlık bu dönemlerdeki olağan belirtilerdir. Diyet yapanların en sevmediği haftadır. Bu son haftada genellikle kilo veremezler. Uykusuzluk sorunu olabilir. Uykusuzluk ertesi gün yorgunluğa neden olacaktır. PMS diye kısaltılan Pre-Menstrual Sendrom bu dönemde görülür. Adet kanaması sökene dek PMS belirtileri devam eder. Hormon dengesizlikleri, polikistik over sendromu gibi sorunlarınız varsa adet kanamanızın olması gereken gün ileriye atabilir ve gecikebilir, bu da bazı sorunları daha uzun süre yaşamanıza neden olur. Yumurtalık ve rahmi ameliyat ile aldırdığınızda veya menopoza girdiğinizde östrojen, progesteron ve testosteronun ahenkli çalışması ile organize olan bu menstrual siklusu yaşamayacaksınız. Bazı kadınların “Menopoza girdim, artık kurtuldum” demelerine karşılık kadınlık hormonlarının kemiklerin güçlü kalması, cildin elastikiyetini koruması ve esnek olması, saçların canlılığını koruması, vajina ve kadın cinsel organlarının yeterli nemi ve kayganlığı koruması, beyin hücrelerinin Alzheimer hastalığı ve bunamadan korunması gibi birçok pozitif sağlık etkileri bulunmaktadır. Östrojen hormonunun beyin kan akımını arttırıcı, iltihabı önleyici, beyindeki sinir hücrelerini koruyucu ve besleyici etkileri bulunmaktadır. Menopozda östrojen seviyesinin azalması hafıza sorunlarına, duygusal dengesizliklere, sıcak basmasına ve daha bir çok sorunlara yol açar.

Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can
Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum